Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > Jak připravit střechu na zimu? Pomůžou protisněhové háky a další vychytávky

Jak připravit střechu na zimu? Pomůžou protisněhové háky a další vychytávky



Revize střechy, okapů a kování

Sníh je radost i starost. Sněhová pokrývka dává zabrat hlavně střešní krytině, protože představuje zátěž, stejně jako led nebo déšť. Malá poškození střechy se přitom přes zimu mohou rozrůst ve velké problémy. Proto krytinu před sezónou zkontrolujte a použijte chytré vychytávky. Poradíme vám, jak na to. 

Před nástupem zimy pravděpodobně pravidelně kontrolujete kotle i komín. Když už jste v tom, podívejte se také na střechu, v jaké je kondici. Během léta mohly slunce a horko, ale i krupobití střechu „načít“, třeba vznikly malinké trhliny, které by zima rozšířila a do střechy by mohlo zatékat. Poškozenou tašku hned vyměňte. U plechových střech si všímejte deformací plechu a přesvědčte se, že všechny spoje drží, jak mají. Při kontrole střechy buďte opatrní a dodržujte bezpečnostní zásady. K užitku vám v takovou chvíli přijdou stoupací plošiny

Stoupač plošiny

Revizi podrobte také oplechování střechy a okapy. Poškozené nebo chybějící klempířské prvky, které mohl ze střechy uvolnit a smést třeba silný vítr, vyměňte. Ze střechy pak odstraňte případný mech a další nečistoty. I okapy a svody potřebují před zimou svoji údržbu. Možná jsou v nich naváté větvičky nebo listí, které mohou bránit odtoku vody. Okapy vymeťte anebo je propláchněte proudem vody z hadice. 

Dobrým pomocníkem jsou pak lapače nečistot, které se instalují do kotlíků a zachycují právě třeba listí z odvodňované plochy. Funkční okapový systém oceníte na jaře, až bude sníh tát anebo bude pršet. 

lapač 1

lapač 2

lapač 3

Použijte protisněhové háky a zachytávače

Když v zimě přijde bohatá sněhová nadílka, je to krásné, ale za jistých okolností i nebezpečné. Nejde přitom jen o klouzající chodníky. Ohrožení představuje i sníh padající ze střechy. Ten může zranit chodce nebo poškodit cizí majetek, třeba zaparkovaná auta. Účinným řešením jsou v tomto případě sněhové zábrany – háky. 

Počet a rozmístění protisněhových háků záleží na parametrech střechy, jejím sklonu, členitosti, nosnosti i typu krytiny. Pokud je sklon vyšší a plocha větší, je lepší použít více sněhových zábran, třeba i v několika řadách. Počet zábran na vaši střechu můžete zkonzultovat přímo s odborníky. 

snōhovā háky

Kromě sněhových háků můžete použít i sněhové zachytávače. Domům umístěným blízko přírody budou slušet zachytávače s dřevěnou kulatinou, které jsou nejen designově povedené, ale také účinné a snadno se na střechu instalují. Do všech druhů střešních krytin, včetně těch plechových, lze použít klasické trubkové zachytávače sněhu. Vybírat přitom můžete z široké škály různých odstínů. 

kulatina optimized 

Instalace protisněhových zábran

Při instalaci protisněhových háků, zachytávačů a dalších typů zábran je důležité, aby byly vhodně rozmístěné po celé střeše, nejen na dolní hraně střechy nad okapem, což je bohužel stále časté. V takovém případě se totiž snižuje účinnost zábran, jejich funkčnost je nedostačující, a to může vést až k poškození střechy. 

Zabezpečení střechy před sněhem a samotné rozmístění protisněhových háků a dalšího příslušenství je vhodné konzultovat s odborníky. Obrátit se můžete přímo na největšího českého výrobce střešních systémů, společnost EVROMAT. Rádi vám pomůžeme nejen s výběrem vhodného produktu, ale poradíme vám i s jeho instalací.