Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > POVRCHOVÉ ÚPRAVY PÁLENÝCH STŘEŠNÍCH KRYTIN

POVRCHOVÉ ÚPRAVY PÁLENÝCH STŘEŠNÍCH KRYTIN



Při rozhodování o volbě pálené střešní krytiny hraje rozhodující roli zejména cena, vzhled a životnost. Přitom zcela zásadní vliv na všechny tyto parametry má povrchová úprava střešních tašek.

JAKÉ JSOU MOŽNOSTI?

Na českém trhu jsou používány v zásadě tyto povrchové úpravy glazura, engoba a taška bez úpravy – režná.

Glazura

Glazura je povrchová úprava s vysokým leskem. Vzniká použitím tekuté směs jílů, do kterých jsou přidávány sklovité příměsi a další látky. Po vypálení získá taška vysoký lesk a nízkou poréznost povrchu, čímž je dosaženo i vysoké životnosti a odolnosti vůči nečistotám.

Glazura je povrchová úprava nejvyšší kvality.

Glazura je zároveň i nejdražší úprava střešní tašky.

Engoba

Matná povrchová úprava střešních tašek bez lesku se nazývá Engoba. Engoba se vyrábí v mnoha barevných odstínech vypálením nanesené směsi jílů a oxidů železa. Střešní tašce propůjčuje nižší poréznost a také větší odolnost vůči nečistotám.

Z hlediska kvality i ceny je Engoba považována za „střední třídu“.

Taška bez povrchové úpravy – režná.

Režná pálená taška neprochází žádnou úpravou povrchu střešní krytiny.

Barevný odstín tašky je dán použitou hlínou na výrobu tašky. Díky tomu má každý výrobní závod svůj odstín vyráběné režné tašky.

Režná taška je porézní a více náchylná k zachytávání nečistot. I přesto má tato taška vysokou životnost, má však vyšší nároky na údržbu, resp. čištění, což je dostatečně kompenzováno nižší cenou.

Režná taška tudíž spadá do základní, nejlevnější cenové skupiny pálených střešních krytin.

JAKOU TAŠKU VYBRAT?

Volba pálené střešní krytiny je vždy na prioritách investora. Obecně lze říci, že kvalitní vyniká vysokou životností, ve srovnání s např. plechovou krytinou je poměrně těžká (až 8x větší hmotnost na 1m2 střešní plochy), což s sebou nese i vyšší nároky na konstrukci střechy.

Pokud jste se rozhodli pro pálenou střešní krytinu a máte vysoký nárok na kvalitu, vzhled a životnost, zvolte glazuru – vaše nároky zvýší cenu střechy cca o ¼ ve srovnání s engobou. Režnou tašku zajistí kvalitu při nižší ceně.

Jednotlivé povrchové úpravy střešní krytiny se liší odolností materiálu vůči nečistotám a s tím související cenou, která samozřejmě úměrně roste. Záleží pak na Vašich prioritách, zda je pro Vás nejlepší režná, engoba nebo glazura.

Pokud chci střechu, která mi co nejdéle vydrží jako nová a mám dostatečný rozpočet, pak je vhodná glazura.

Nelíbí-li se mi lesklý povrch, ale chci povrchovou úpravu, je vhodná engoba.

Pokud se mi líbí patina, kterou střešní krytina získá nebo mám omezený rozpočet, pak je vhodnou volbou režná, tedy bez povrchové úpravy.

V každém případě je dobré vidět kupovanou střešní krytinu předem na vlastní oči, protože každý výrobce má jinou barvu hlíny a tašky dodává v různých barevných paletách. K dispozici by měly být na všech pobočkách s možností odběru několika vzorků.