Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > ODVODNĚNÍ STŘECHY

ODVODNĚNÍ STŘECHY



Okapový systém: Účinný pomocník při odvodnění ploché střechy

Střecha chrání dům před nejrůznějšími povětrnostními podmínkami. Aby obstála i při silných deštích nebo tajícím sněhu, musí být opatřena funkčním okapovým systémem. Jak okapy vybrat a na co si dát pozor? 

Okapy jsou nezbytnou součástí každé stavby, protože se starají o svod a odvod vody. Musí je mít jakákoli střecha, ať už jde o tašky se šikmým sklonem anebo o plochou rovnou střechu, která v poslední době nabývá na popularitě. 

Materiál okapového systému

Každý okapový systém se skládá z několika klíčových částí. Kromě žlabu, kolen a svodu jsou to i rohy, háky nebo objímky. Nepostradatelné jsou i lapače listí a nezastupitelnou praktickou funkci plní chrliče. 

Aby okapy pracovaly spolehlivě za drobného deště i přívalového lijáku, měly by být vyrobené poctivě a z odolného materiálu. Mezi nejpoužívanější a osvědčený materiál pro okapy patří zejména pozink, měď, titanzinek nebo ocelový pozinkovaný plech s oboustrannou povrchovou úpravou v široké paletě barev.

Z takových materiálů vznikají české okapové systémy EVROmat. Ty se používají pro zastřešení rodinných domů, bytových domů, velkých průmyslových hal i malých chat nebo zahradních altánů. 

Okapy a jejich druhy

Každý materiál okapů má své přednosti. Podívejme se na ně.

  • Pozinkovaný plech je nejběžnějším materiálem. Je cenově dostupný, ale je třeba ho pravidelně natírat. 
  • Plechy s povrchovou úpravou jsou spolehlivé a nadčasové. Jako povrchová vrstva se používá například polyester nebo PU. 
  • Titanzinek je bezúdržbový a velmi oblíbený materiál, který skvěle vypadá na všech stavbách. 
  • Měděné okapy jsou nadčasové, mají dlouhou životnost a můžete si vybírat z různého barevného provedení. 

Ať už dáte přednost jakémukoli materiálu okapů, vždy si můžete vybrat z více variant řešení a sladit okapový systém se střešní krytinou nebo fasádou stavby. 

Okapy pro plechové i taškové střechy 

Odvodnění je nutností u každé střechy, ať už je šikmá, plochá, plechová anebo tašková. Vždy je třeba okapový systém dobře naplánovat a promyslet. 

Odvodňovací prvky jsou pak nezbytnou součástí plochých střech, které jsou stále žádanější. A není divu. Ploché střechy pomáhají eliminovat tepelné mosty a dům tak získává lepší tepelně-izolační vlastnosti. Krom toho je lze rychle namontovat a jsou praktické i při údržbě, opravách komínů nebo čištění odvodňovacích prvků. 

Každé střeše vyhovuje trochu jiný okapový systém. Výběr je nutné podřídit několika kritériím. Jedním z nich je materiál, o kterém jsme se už zmínili. Pokud vám máme doporučit kvalitní okapy s dlouhou životností, přimlouváme se za měď nebo titanzinek. 

Současně je nutné vyřešit spádování okapů, díky němuž bude voda odtékat a nebude se držet ve žlabu. Systém bez správného spádu totiž nebude dobře fungovat. K tomu samozřejmě mají i co říct příslušné normy (zejména EN 612) a předpisy. Obecně platí, že spádování by mělo být 0,5 procent, což odpovídá 5 mm na 1 metr žlabu. Na 10 metrů proto počítejte s 50 mm. Spádování pak dosáhnete žlabovými háky. 

Rozdělení okapů

Při výběru a plánování odvodnění střechy se můžete setkat i s nejrůznějším označením žlabů. Pro jistotu je uvádíme. 

  • Nástřešní žlab je žlab umístěný v rovině střechy před okapní hranou. 
  • Podstřešní žlab je zavěšený na hácích pod hranou střechy. 
  • Mezistřešní žlab pak má své místo mezi dvěma střešními rovinami. 

Konkrétní střešní systémy a jejich výhody

K předním výrobcům okapových systémů v České republice patří společnost EVROmat, která na trh dodává veškeré příslušenství pro odvodnění střešních krytin, a kromě toho i plechové střechy (oblíbenými produkty jsou například EVROmodul, EVROtrapéz, EVROvlna nebo EVROklik). ¨

Vše pro zastřešení a odvodnění tak můžete mít od jednoho výrobce, což je vždycky ku prospěchu věci. 

Co dalšího vás s odvodněním od EVROmatu čeká? 

  • Získáte okapy s dlouhou životností a minimálními nároky na údržbu. 
  • Snadno je namontujete. S tímto návodem to zvládne každý zručnější zákazník. 
  • Využít můžete i služby, jako je poradenství nebo doprava materiálu na stavbu. 

Prohlédněte si okapové systémy i plechové střechy od EVROmat.