Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > Oplechování střechy: Klempířské prvky, které ochrání vaši krytinu

Oplechování střechy: Klempířské prvky, které ochrání vaši krytinu



Až se správným oplechováním a využitím klempířských prvků může střecha začít na sto procent plnit svoji funkci – chránit dům před vodou, deštěm a povětrnostními vlivy. Okapní plechy, oplechování komína nebo různé lišty si můžete nechat vyrobit na míru. Klíčová je i její montáž, kterou s trochou zručnosti zvládnete sami.  

Oplechování

Bez různých klempířských prvků se neobejde žádná stavba, ať už jde o rodinný dům nebo průmyslový areál. Lišty nebo atiky zabrání vodě, aby se dostala tam, kam nemá. Konkrétně se na střechách používají například závětrné lišty, úžlabní lišty nebo okapové lišty. Důležité je, aby byly vyrobené z kvalitních materiálů a přesně seděly na danou střešní krytinu. 

Oplechování střechy jako ochrana

Až s oplechováním je střecha kompletně dokončená. Kovové oplechování totiž chrání stavební konstrukci před promáčením a pasekou, jíž umí napáchat vlhko, voda, sníh nebo mráz. 

Oplechování střechy, například různé lišty, se vyrábí z kvalitního materiálu odolávajícímu korozi. Používají se hlavně pozinkované plechy, titanzinkové plechy, hliníkové nebo měděné plechy. Vybírat pak můžete z různých tlouštěk, barev a šířek, které si s vaší střechou sednou. 

Oplechování střechy vám ve společnosti EVROmat rádi vyrobíme na míru – v každé pobočce máme vlastní ohýbačku, se kterou naši pokrývači a klempíři pracují denně. Není tak vůbec žádný problém připravit cokoli podle vašeho přání. 

Ohýbačka

Typy klempířských prvků

Jaké konkrétní klempířské prvky si u nás můžete pořídit – ať už z hotových výrobků anebo z produktů zhotovených na míru? Jsou to standardní lišty nebo atiky, okenní parapety, oplechování komína, závětrné lišty, úžlabní lišty nebo okapové lišty.

Parapety

Vyrobíme vám

  • Podkladní plech pro zpevnění převislých částí konstrukcí, například atiky. Kotví se přímo na konstrukci a může být i nosným prvkem. 
  • Okapní plech, který pomůže odvádět vodu z krytiny do žlabu. Používá se hlavně u plechových krytin. 
  • Přední lemování, které se montuje mezi svislou stěnovou konstrukcí a spádnicí střechy. 
  • Boční lemování, jež slouží hlavně k oplechování zdí vystupujících nad konstrukci střechy – příkladem jsou třeba vikýře, komíny nebo světlíky. 
  • Závětrná lišta se používá k zakončení střech ve štítu u krytin, k nimž nejsou systémové prvky krajových tašek. Lišta pak chrání štítovou konstrukci před povětrnostními vlivy. 
  • Přítlačná dilatační lišta zajišťuje nepropustnost páry mezi klempířskou konstrukcí (případně izolací) a stěnovou konstrukcí. 
  • Úžlabí slouží k odvedení srážkové vody hlavně z protínajících se střešních ploch. 

Dokumenty

Přehled typových lišt

Přehled úžlabí

Oplechování komína a dalších částí střechy

Oplechování střechy v praxi znamená, že se na střešní konstrukci upevní plechy nebo různé ocelové a kovové prvky, které utěsňují prostupy, případně ukončují roviny pro odtok vody. Jedním z takových míst je komín. 

Komín se oplechovává z několika dílů. Spodní díl se montuje na stranu komína, která je blíže k okapu. Vrchní díl oplechování se montuje na tu stranu komína, jež je blíže k hřebeni střechy. 

Pak následují dva boční díly. Nakonec se používají ukončovací krycí lišty. 

Oplechování

Krom komína se oplechovávají také úžlaby, parapety, atiky, různé výstupky a zdi. Montáže klempířských prvků mají svá pravidla, která se vyplatí dodržovat. Konkrétně se jim věnuje norma ČSN 73 3610-1.

Oplechování střechy svépomocí

Oplechování střechy zvládnete, pokud jste trochu zruční a nebojíte se výšek. Při montáži klempířských prvků pamatujte na to, že minimální příčný spád, který musíte dodržet, jsou 3°. Dodržujte také návod výrobce na práci s klempířským tmelem. 

Při montáži se vám bude hodit pracovní plošina, díky níž si vyvezete materiál na střechu. Důležité je mít správně vytvarované klempířské prvky. Při samotné montáži pak dodržujte postup doporučený výrobcem. Pro usazení plechů použijte kvalitní klempířské šrouby.

Střešní Bitumen tmel Evromat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S výběrem a výrobou vhodných klempířských prvků pro oplechování střechy vám rádi pomůžeme ve společnosti EVROmat. Kontaktujte nás nebo zavítejte do některé z našich prodejen.