Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > Jak na izolaci střechy s minerální vatou?

Jak na izolaci střechy s minerální vatou?



Střecha je klíčovou součástí každého domu. Aby plnila svoji ochrannou funkci, musí odolávat povětrnostním vlivům, dešti, větru. S narůstajícími cenami energií je důležité, aby střecha dobře izolovala – v zimě nepropouštěla teplo a v létě zpomalila ohřívání interiéru. Ukážeme vám, jaké jsou možnosti zateplení šikmé i ploché střechy a jaké izolační materiály použít. 

Izolace šikmé i ploché střechy má svá pravidla, ale není složitá. Ve své podstatě jde o účinné opatření, které sníží únik tepla z domu. Aby bylo zateplení funkční a smysluplné, je důležité zvolit správný materiál i postup aplikace. Existují tři možnosti, jak střechu zateplit – nad krokvemi, pod krokvemi a mezi krokvemi.

isover_orsik

Zateplení střechy nad krokvemi

Zateplení nad krokvemi se v případě šikmých střech objevuje stále častěji, protože je efektivní, což je v době, kdy se požadavky na izolace zvyšují, žádoucí. Dříve byl tento způsob zateplování považovaný za dražší, ale dnes se cenově vyrovnává systému zateplování mezi krokvemi a pod krokvemi.

Aplikace izolace nad krokvemi se odehrává přímo na střeše, což znamená, že šetří místo v obytném prostoru a zároveň eliminuje riziko tepelných mostů. Zateplení je účinnější a dosahuje se s ním vyšších energetických úspor. 

Rekonstrukce shora 07 m

Zateplení střechy mezi a nad krokvemi 

Izolace mezi krokvemi je dnes z ekonomického i energetického pohledu nedostačující, a navíc už nevyhovuje ani platným normám. Proto se kombinuje mezikrokevní a nadkrokevní izolace. Úspory energií jsou díky kombinaci vyšší a zároveň se nesnižuje obytný prostor v interiéru, tedy strop, což je typické pro izolaci pod krokvemi.

Zateplení střechy mezi a pod krokvemi

Dříve typické zateplení střechy pod krokvemi je dnes už nedostačující jak z hlediska norem, tak s ohledem na ekonomické a energetické úspory. Když už je zvolena podkrokvení izolace, kombinuje se s izolací mezi krokvemi, aby bylo dosaženo požadované úspory. Volbou vhodné tloušťky izolací pak lze dosáhnout komfortu zatepleného prostoru. 

Zateplení střechy

Čím zateplit šikmou střechu

Pro zateplení šikmé střechy se jako tepelná izolace nejčastěji používá minerální vata. Z aplikací je pak možné volit mezi foukanou izolací, vkládanou izolací nebo stříkanou izolací. Minerální vata je výhodná v tom, že se s ní snadno zaplní prostor nad, pod i mezi krokvemi. V případě vkládání tepelné izolace pod krokve se účinně překryjí tepelné mosty, což zvyšuje izolační účinky. 

Součástí aplikace izolace, například zmíněné minerální vaty, je parozábrana. Je to první vrstva skladby zateplení šikmé střechy směrem ven od záklopu interiéru. Parotěsná folie chrání tepelnou izolaci před vlhkostí a před parami z interiéru, které vznikají třeba při vaření nebo sprchování. 

Čím zateplit plochou střechu

Také pro zateplení ploché střechy se hodí minerální vata, která se nejčastěji používá s povlakovou fólií. Další možností je pak použití pěnového polystyrenu. Povlaková folie se kotví hmoždinkami. Aplikace minerální vaty je rychlá a přináší účinné zateplení. 

Výhody a nevýhody minerální vaty

Minerální vatu je možné použít jak pro izolaci šikmé střechy, tak pro izolaci ploché střechy. Je to výborný tepelný i akustický izolant, je nehořlavá, odolává mikroorganismům, snadno se s ní pracuje, má dlouhou životnost a lze ji recyklovat. 

Před aplikací minerální vaty je ale nutné vědět, že se nehodí do vlhkého prostředí a při zpracování může vznikat prach, před nímž je třeba se chránit. 

Unifit