Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > Jak vybrat správnou střechu za rozumnou cenu?

Jak vybrat správnou střechu za rozumnou cenu?



Jak správně vypočítat cenu střechy?

Stavíte nový dům nebo vás čeká rekonstrukce starého? Ať je to tak či tak, určitě vás nemine řešení ceny střechy. Není zcela snadné si v dnešní době vypočítat alespoň odhadem, na kolik vás nová střecha vyjde, a přitom na nic nezapomenout. Cena střechy se totiž neodvíjí pouze od její velikosti udávané v m2. Existuje mnoho dalších faktorů, které celou cenu značně ovlivňují. Právě proto přicházíme s následujícím článkem, ve kterém pro vás shrneme vše, co je zapotřebí zohlednit při výpočtu ceny střechy.

Instalace modulu

Rekonstrukce vs. zcela nová střecha

Budeme-li se bavit o ceně střechy, je důležité si nejprve uvědomit, jaký rozsah prací bude prováděn. Tedy zdali se jedná pouze o částečnou rekonstrukci některých poškozených částí střechy, nebo o její úplnou výměnu. Jiná cena bude samozřejmě i v případě, pokud budete dělat střechu na zcela novém domě. Obecně platí, že čím větší rozsah opravy, tím bude vyšší cena. Můžeme ale téměř s jistotou říci, že cena kompletní střechy (včetně krovů, izolace, oplechování, okapového systému a práce) se bude pohybovat v rozmezí od 2500 Kč/m2 do 3500 Kč/m2 bez DPH.

Co se týče rekonstrukce střechy, do značné míry můžete sami pouhým okem odhadnout, které části bude zapotřebí vyměnit (poškozená krytina, praskliny…). Nicméně doporučujeme vždy nechat starou střechu před rekonstrukcí posoudit statikem, který provede odborný průzkum a přesně určí rozsah rekonstrukce. Rekonstruujeme-li střechu, musíme do celkové ceny přičíst také demontáž staré střechy a odvoz suti. Tato položka odpadá u novostaveb. Tím bude tedy celková cena nižší.

Izolace.jpg

Materiál střešní krytiny

Jednou z největších položek rozpočtu střechy tvoří bezesporu druh střešní krytiny. Její cena se udává za m2. Mezi nejdražší krytiny patří tradiční pálené tašky, které se řadí mezi nejodolnější druhy střešních krytin. Ideální volbou se jeví plechová střecha, která se těší stále větší oblibě. Její poměr cena/odolnost je téměř bezkonkurenční. Dalším velkým plusem je samozřejmě její nízká hmotnost, takže je možné ji umisťovat také na starší krovy. To oceníte především při rekonstrukci střechy. Cena plechové střechy EVROmat se pohybuje v průměru 450 Kč/m2. Podrobněji se o cenách našich plechových střech dozvíte v Ceníku. Podobnou částku zaplatíme za plastovou střechu. Nicméně u ní je potřeba počítat s menší odolností vůči povětrnostním vlivům. Mezi další a zároveň dražší krytiny řadíme pak nejrůznější druhy šindelů.

Pro porovnání uvedeme průměrné ceny střešních krytin pro plochu 200m2:

  • Pálená taška – 190 tisíc Kč
  • Plechová střecha – 90 tisíc Kč
  • Plastová střecha – 100 tisíc Kč
  • Šindelová střecha – 110 tisíc Kč
  • Betonová střecha - 180 tisíc Kč

Střešní krytina

Krov

Cena krovu je ovlivněna cenou jednotlivých jeho částí, jako jsou latě, krokve, podhledové hranoly, trámy a bednění. Ceny se uvádí za m3. Dalším faktorem ovlivňující cenu krovu je jeho složitost a velikost. Krov je nosníkem celé střešní krytiny a dalších střešních prvků, navíc se jedná o složitou konstrukci, kterou je lepší svěřit odborníkům. Tím pádem nám ale do rozpočtu přibude další položka, a to tesařské, příp. pokrývačské práce. Cena prací je různá a odvíjí se především od místa, kde práce na krovu budou probíhat. Proto si ceny prací ověřte u tesařů a pokrývačů ve vašem okolí.

Krov

Další části střechy

Do rozpočtu střechy nesmíme opomenout započítat ani další její části. Ty jsou závislé např. na tom, jak bude využíváno podkroví. Bude-li obyvatelné, je zapotřebí provést i zateplení. Pokud obývané nebude, zateplení nutné není. To vám ve výsledné ceně může ušetřit až 150 tisíc Kč. Na střechu je také možné umístit další prvky, které si sami zvolíte, příp. už je na střeše máte a je zapotřebí je opravit. Mohou to být:

Střešní schody

Instalace

Jako poslední faktor ovlivňující cenu střechy uvedeme instalaci. Jste-li zruční, můžete instalaci střechy provést sami. Tím ušetříte nemalou část peněz. Ovšem je nutné myslet na to, že střecha chrání veškerý váš majetek, proto její instalaci není dobré podcenit. Nejste-li si zcela jisti, svěřte instalaci střechy raději odborníkům. To pro vás znamená sice další finanční výdaj, ale zajistíte si tím správnost instalace, a tím se oddálí potřeba jejích oprav. Ve výsledku tedy můžete odbornou instalací do budoucna spíše ušetřit.

Jak vidíte, je opravdu mnoho faktorů, které ovlivňují celkovou cenu střechy, a není tak snadné ji přesně vypočítat. Každá střecha je svým způsobem originální a vyžaduje jiné materiály, jiné prvky a jiný rozsah prací. Věříme však, že náš článek vám pomohl se v celé problematice lépe zorientovat a ukázat vám, co vše musíte do svého rozpočtu započítat.

Pro přesný výpočet právě vaší střechy nás neváhejte kontaktovat. Rádi vám poradíme.

Rekonstrukce vs. zcela nová střecha