Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > Montáž okapů: Jak provést montáž správně a bez stresu?

Montáž okapů: Jak provést montáž správně a bez stresu?



Okapový systém patří ke každé stavbě stejně jako např. obvodové zdi či okna. Díky správně zvolenému a upevněnému systému okapů zajistíte svému domu dlouhou životnost bez nutnosti oprav toho, co by vám jinak stékající dešťová voda poničila.

okapy

6 zásad pro výběr okapového systému

Výběru okapového systému, druhům okapů a jejich výhodám, jsme se věnovali již v článku o Odvodnění střechy. Zde si uveďme nejdůležitější zásady, na něž je potřeba brát ohled při výběru okapového systému.

  1. Materiál střechy: Musí být kompatibilní s materiálem okapového systému.
  2. Sklon střechy: Každý typ střechy má bezpečný sklon, při němž správně funguje. Je důležité tedy volit nejen vhodnou krytinu, ale také vhodný okapový systém, a to přesně pro celou odvodňovací plochu vaší střechy. Jen tak docílíte dobrého odtoku vody ze střechy.
  3. Velikost plochy střechy: Je zřejmé, že pro menší střechy bude vhodnější menší okapový systém, než pro střechy velkých průmyslových budov.
  4. Povětrnostní podmínky: Volte takový materiál okapového systému, který je odolný vůči povětrnostním podmínkám, v nichž se stavba nachází. Zároveň volte okapový systém i podle objemu srážek v dané oblasti.
  5. Estetický dojem: Volte takový okapový systém, který bude ladit s celým domem.
  6. Způsob instalace: Zejména v případě, že chcete instalovat okapový systém svépomocí, se zajímejte o způsob montáže.

Montáž okapů krok za krokem

Naše okapové systémy nabízí komplexní řešení pro váš dům, které si díky našemu návodu dokážete nainstalovat sami. Okapové systémy EVROmat se vyznačují jednoduchostí instalace, kterou zvládne každý zručný kutil. Prozradíme vám, jak na to:

  1. Volba vhodného okapového systému a nářadí: Volte správný okapový systém včetně všech doplňků, a to dle zásad uvedených výše. Docílíte tak optimálního fungování, spolehlivého odvodu dešťové vody a ochrany vašeho majetku. Úspěch montáže okapů závisí také na použití správného nářadí. Tedy takového, které je vhodné pro vybrané materiály.
    Kleště na montáž okapů
  2. Vyznačení umístění háků: Ve většině případech jsou háky umisťovány na krokve. Není-li to z nějakého důvodu možné, řiďte se pravidlem, že háky mají být připevněné cca 100 cm od sebe.
  3. Výřezy pro umístění háků: K tomu vám dobře poslouží ruční pila a dláto, nebo elektrická pila
  4. Spádování háků: Doporučujeme si na začátku tohoto kroku jednotlivé háky očíslovat, aby nedošlo k jejich zaměnění. Následně si vyměříme spádování háků, obvykle se počítá s posunem 5 mm na hák. Následně zakreslíme spád a pomocí speciálních kleští, které vám v EVROmatu rádi zapůjčíme, ohneme háky do požadovaného spádu.
    POZOR! Myslete na to, že spádování háků je stěžejní pro zajištění správného odvodu vody a pro minimalizaci rizika zadržování vody ve žlabech.
    Příprava na montáž okapů
  5. Naohýbání všech pér háků do žlabu: Dbejte na to, abyste všechna péra ohnuli důkladně a zamezili jste tak nechtěnému uvolnění žlabů.
  6. Montáž háků na střechu: Začněte od krajních háků, mezi ně si natáhněte pomocný provázek, podle kterého umístíte další háky.
    Montujeme okapy
  7. Zkrácení žlabů dle potřeby.
  8. Namontování čela s těsněním: Montáž je velice jednoduchá, zkontrolujte pouze, zdali je čelo nasazené opravdu správně a není nikde mezera, kterou by unikala voda mimo svod.
  9. Fixace žlabů do háků: Podobně jako montáž čela je snadná i fixace žlabů. Dbejte jen na to, abyste zafixovali žlaby pomocí všech háků.
  10. Příprava kotlíků: Nejprve si zaměřte a zakreslete na žlabu otvor pro kotlík a pomocí nůžek na plech ho vystřihněte. Okraje otvorů si naohýbejte pro snazší nasazení kotlíku. Okraje, které se stříháním a ohýbáním poškodily, doporučujeme natřít pomocí opravné barvy, a to ve stejném odstínu jako je váš okapový systém. Opravné barvy ve všech odstínech jsou vždy k dostání skladem na všech pobočkách EVROmat.
    Profilování okapů
  11. Spojení žlabů: Do každé spojky vlepte samolepící těsnění, abyste zabránili průniku vody mimo okapový systém. Následně spojky nasaďte na žlaby a zacvakněte.
  12. Montáž okapu
  13. Montáž kotlíku: Kotlík nasaďte na připravený otvor ve žlabu a upevněte ho.
  14. Montáž svodu: Zaměřte si délku svodu, nezapomeňte ani na zaměření a uchycení objímek.
  15. Sestavení svodu: Sestavte celý svod a přichyťte ho pomocí objímek. V rámci svodu je možné nainstalovat také chrlič, tedy díl s výklopným otvorem pro výtok dešťové vody do sudu. Na závěr nasaďte vyústění svodu.
  16. Montáž ochranné větrací mřížky a lapače listí: Nezapomeňte ani na umístění větrací mřížky na žlaby, zabráníte tak zanášení okapů nejrůznějšími předměty. Dobrým pomocníkem je rovněž lapač listí, který se vkládá přímo do kotlíků. Montáží těchto doplňků si ušetříte nemálo času při pravidelném čištění okapů.
  17. Pokládka střešní krytiny: Obvykle se doporučuje přesah 8 cm přes žlab. Docílíte tím správného odvodu dešťové vody.

Montáž našich okapových systémů zvládne každý zručnější kutil, a to především díky jednoduchému systému přichycení a spojů. Při montáži svépomocí můžete využít také náš krátký videonávod, jež obsahuje praktickou ukázku montáže našeho okapového systému. Pro více názorných ukázek navštivte také náš Youtube kanál, kde naleznete praktickou ukázku sestavení svodu, dozvíte se více o žlabové části okapového systému a ukážeme vám, jak správně provést spádování háků.

EVROsvět - jak na střechu

S okapovými systémy od EVROmatu si můžete být jisti, že jsou z těch nejkvalitnějších materiálů.

Součástky okapů

Pro správné fungování okapového systému a patřičné odvodnění střešní plochy je opravdu nezbytně nutné zvolit vhodný rozměr okapového systému a dodržet zásady jeho montáže.

Nejste-li si jisti, jaký okapový systém je ideální pro vaši střechu, obraťte se na nás. Poradíme vám s tím nejlepším řešením. S naší pomocí budete mít jistotu, že bude celý okapový systém správně fungovat a že budou využity maximálně všechny možnosti pro sběr dešťové vody, která je v letních suchých měsících tolik ceněná.

Dopřejte svému domu kvalitu. Dopřejte mu okapový systém od EVROmatu.