Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > Jak zastřešit pergolu

Jak zastřešit pergolu



Jste majitelem pergoly, nebo o její stavbě teprve uvažujete? Ať je to tak či tak, zajisté vás bude zajímat následující článek, který věnujeme zastřešení pergol.

Pokud si nejste jisti, zdali chcete pergolu zastřešit, a tím poněkud navýšit své výdaje, vězte, že právě tato investice se vám vyplatí. Zastřešení pergoly s sebou totiž přináší značné výhody:

  • Ochrana pergoly před vnějšími vlivy
  • Ochrana nábytku a vybavení pergoly
  • Delší životnost pergoly
  • Stín v horkých letních dnech
  • Možnost využívání pergoly i během nepříznivého počasí
  • Získání většího soukromí

Jak vybrat krytinu na pergolu?

Z uvedených výhod je tedy zřejmé, že zastřešit pergolu má opravdu smysl. Stejně jako další části vašeho domu či zahrady, také zastřešení pergoly není radno podcenit. Ze všeho nejdůležitější je bezpochyby správná volba krytiny na pergolu. Jak se ale vyznat ve velkém množství nabízených krytin z nejrůznějších materiálů? Ukážeme vám několik kritérií, která při volbě krytiny hrají důležitou roli.

  • Životnost použitého materiálu
  • Míra propustnosti světla
  • Nosnost konstrukce pergoly
  • Umístění pergoly
  • Cena střešní krytiny
  • Design ladící se zbytkem domu a zahrady
  • Způsob instalace (Zvláště v případě, kdy chcete provést zastřešení pergoly svépomocí.)

Toužíte-li po takové střešní krytině, která bude mít dlouhou životnost, vytvoří vám příjemný stín, který oceníte především během horkých letních dní, je lehká a unese ji každá konstrukce, navíc je cenově dostupná a můžete si vybrat z mnoha barevných variant, tudíž krytinu snadno sladíte s celým rázem vašeho domu a zahrady, doporučujeme vám zvolit plechovou střešní krytinu. Významnou výhodou plechové střešní krytiny je také její snadná montáž. Plechová střešní krytina se navíc hodí jak na pergoly umístěné ve stínu, tak i na ty, které jsou vystaveny celodenně slunečním paprskům.

Alternativou k plechové střešní krytině mohou být šindele, které vám zaručí rovněž příjemný stín, navíc se celkem snadno přizpůsobí i nepravidelným tvarům pergol. V potaz ovšem musíte brát jejich poněkud kratší životnost, s níž je spojená mnohem větší potřeba pravidelné péče o tuto střešní krytinu.

Preferujete-li spíše prosvětlenou pergolu, zvolte takovou střešní krytinu, která má vyšší propustnost světla. V takovém případě vybírejte mezi sklolaminátovou a polykarbonátovou střešní krytinou. Sklolaminátové a polykarbonátové střešní krytiny se liší především v míře propustnosti světla. Sklolaminátové krytiny propustí méně světla, jelikož rozptylují světlo mnohem přirozeněji. Tím pádem je i světlo pod nimi mnohem přirozenější a pro mnohé i příjemnější. Polykarbonátové střešní krytiny propouští světla mnohem více, a zaručují tedy vyšší míru prosvětlení prostoru v pergole. Oba druhy střešní krytiny bývají vybaveny ochranou proti UV záření. Dalším rozdílem mezi těmito materiály je odolnost. Můžeme říci, že sklolaminátové střechy jsou o něco odolnější než polykarbonátové. Pro oba materiály je ale shodné, že díky svému designu zajistí vaší pergole moderní vzhled, který ocení především majitelé nových moderních domů.

Jak postupovat při zastřešení pergoly?

Už jste se rozhodli pro zastřešení pergoly, vybrali jste si dle uvedených kritérií materiál střešní krytiny pro svou pergolu, nyní se tedy podíváme, jaký je postup při zastřešení pergoly.

  • Zjištění stavu stávající pergoly (stabilita, míra opotřebení…)
  • Výběr vhodné střešní krytiny na pergolu
  • Výběr vhodných nástrojů a nářadí s ohledem na zvolený materiál
  • Návrh zastřešení
  • Instalace střešní krytiny včetně okapového systému

Při samotné pokládce střešní krytiny je velice důležité dbát na sklon střechy a opomenout nesmíte ani na správné odvodnění. I u zastřešené pergoly se totiž nabízí možnost sběru dešťové vody, která vám může pomoci se závlahou vaší zahrady. Využijte např. některý z našich okapových systémů. V nabídce máme i takové okapové systémy, které jsou menších rozměrů, a jsou tak ideálním řešením právě pro vaši pergolu.

Praktické rady při pokládce střešní krytiny na pergolu

Pokud jste se rozhodli namontovat střechu na pergolu svépomocí, dbejte na použití správných nástrojů pro vámi vybraný materiál. Např. u plechových střech používejte na zkracování pouze nůžky na plech, nikoli kotoučovou pilu.

Pro upevnění střešní krytiny nepoužívejte nikdy hřebíky (vyjma speciálních hřebíků určený pro pokládků asfaltových šindelů). Krytinu vždy šroubujte a správně dotáhněte.

Rovněž dodržujte montážní pokyny výrobců dané střešní krytiny. Dobrým pomocníkem vám mohou být naše montážní manuály, které vám poradí, jak správně postupovat při pokládce plechové střechy.

Provedení pokládky střešní krytiny je stěžejní pro co nejdelší životnost nejen střešní krytiny ale i samotné pergoly. Proto je nesmírně důležité, aby pokládka vámi vybrané krytiny byla provedena opravdu pečlivě. K tomu můžete využít našich služeb a nechat si střešní krytinu položit přímo od nás. Rovněž nás můžete kontaktovat v případě, že chcete pomoci s výběrem správné krytiny přímo pro vaši pergolu. Jsme zde pro vás.