Česky Polski Slovensky

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Články > NECHTE DENNÍ SVĚTLO PROMĚNIT VÁŠ DOMOV

NECHTE DENNÍ SVĚTLO PROMĚNIT VÁŠ DOMOV



Dostatek denního světla je klíčovým parametrem, který opticky zvětšuje každý vnitřní prostor a rozhoduje o jeho atraktivitě. Pobyt v prosluněném interiéru pozitivně ovlivňuje psychiku, zlepšuje náladu a zvyšuje výkonnost, zároveň snižuje únavu a namáhání zraku. Dostatečná intenzita denního světla navíc snižuje riziko úrazů, má antibakteriální účinky a aktivuje produkci vitamínu D, který je důležitý pro naše zdraví. Při rekonstrukci podkroví je proto třeba se zamyslet, jestli nový prostor bude dostatečně prosvětlen a nezůstanou v něm tmavé kouty.

twin-solution-112799-04-xxl-940x940.jpg

Kolik střešních oken je dost?

Volba střešních oken jako zdroje přirozeného světla má řadu výhod. Při stejných rozměrech poskytují nejméně dvakrát více světla než okna fasádní a třikrát více světla než vikýře. Střešní okna zároveň usnadňují zdravé větrání – při současném otevření oken v různých výškových úrovních je výměna vzduchu velmi rychlá díky komínovému efektu. Spojením střešních oken do sestav tyto výhody vyniknou ještě více. I malá místnost bude s dvojící nebo trojicí střešních oken vypadat otevřenější, vzdušnější a větší. Výjimečný pocit prostoru ještě podtrhne výhled, který vám pokaždé zvedne náladu.

Když uvažujete nad počtem střešních oken, je dobré si uvědomit, že čím více denního světla do prostoru přivedete, tím lépe se v něm budete cítit. Obecně se doporučuje, aby plocha střešních oken tvořila alespoň šestinu podlahové plochy dané místnosti. Zároveň je třeba zamyslet se nad jejich umístěním, aby byla dostatečně nízko pro dobrý výhled vsedě. V místnostech s hlubší dispozicí zase potřebujete vysoko umístěná střešní okna, která prosvětlí celý prostor. Pokud všechno dobře promyslíte, získáte zdravý, příjemně provětraný a krásně prosluněný interiér, ve kterém bude radost odpočívat i pracovat.

twin-solution-131176-02-xxl-960x960.jpg

Řešení VELUX pro zdravé bydlení s dostatkem světla

  • Instalační set DUO usnadňuje montáž dvou oken vedle sebe

Proč si místo jednoho střešního okna nepořídit rovnou dvě nebo tři? Zvětšování prosklených ploch odpovídá současným architektonickým trendům a v podkroví navíc přináší další bonus – otevírá nové výhledy a umocňuje atraktivitu celého prostoru. VELUX nabízí různé varianty zvětšení prosklené plochy, které lze snadno realizovat díky přesně padnoucím montážním doplňkům. Pro více denního světla můžeme jedno střešní okno nahradit třeba dvojicí oken vedle sebe oddělených jen nenápadným plochým profilem. Umožňuje to nový Instalační set DUO, který kromě dokonalého designového vzhledu dává i jistotu kvalitní montáže. Místo obvyklé krokve je mezi dvojicí oken pouze elegantní plochý profil, který pocitově spojí dvě okna v jedno a zaručí dokonalý výsledný vzhled. Vynechání krokve navíc zabraňuje vzniku tepelných mostů a prodlužuje životnost celého řešení.

twin-solution-138098-01-940x590v.jpg

  • Tři okna v jednom rámu pro panoramatický výhled

Komu jsou dvě okna vedle sebe málo, může k nim přidat ještě další. Tři okna místo jednoho pro dokonalé prosvětlení a panoramatický výhled – přesně to uživatelům nabízí okno GGLS 3v1. Trojice oken je osazena ve společném rámu, což rozšiřuje prosklenou plochu a zajišťuje ještě lepší prosvětlení. Prostřední okno je fixní a dvě krajní jsou otvíravá. Toto unikátní řešení přivádí do interiéru víc denního světla i čerstvého vzduchu, s přidanou hodnotou jednodušší montáže oproti instalaci tří jednotlivých oken.  

ID10087792_137089-01-XXL.tif

Cenově výhodné střešní okno z kategorie Nový Standard Plus

  • Lepší tepelná izolace snižuje náklady na vytápění

Při výběru střešních oken je dobré myslet také na úsporu energií. O tom, kolik ušetříme za vytápění, rozhoduje každý detail i použitý materiál. Střešní okna pro obytné místnosti je proto lepší volit s trojsklem, což zaručí nižší tepelné ztráty. Zároveň si tak zajistíme větší tepelnou pohodu – od okna s trojsklem tzv. netáhne, protože vnitřní tabule zůstává ohřátá na teplotu vzduchu v místnosti.

  • Okno s trojsklem a prémiovými parametry za dostupnou cenu

VELUX nabízí střešní okna s trojsklem za výhodnou cenu. Nové izolační zasklení 64 účinně zabraňuje tepelným ztrátám, jeho součinitel prostupu tepla celým oknem má hodnotu Uw = 1,0 (W/m2K). Za dostupnou cenu nabízí i další prémiové parametry: lepší zvukovou izolaci, redukci hluku z deště i snadnější údržbu díky samočistící vrstvě. K dispozici je ve všech běžných velikostech, v celodřevěné i bezúdržbové úpravě, s horním i spodním ovládáním. Lze ho doplnit motorem na elektrický či solární pohon a dálkově ovládat. Následně se může napojit také na inteligentní systém VELUX ACTIVE with NETATMO nebo chytrou domácnost. Samozřejmostí je možnost kombinace s vnitřním i venkovním stíněním. Cenová dostupnost těchto oken navíc umožňuje pořídit si jich víc a proměnit domov ve zdravé a komfortně prosvětlené místo.

 

VELUX už 80 let přivádí střechou denní světlo a čerstvý vzduch, aby zlepšil bydlení lidem po celém světě. Výrobní program zahrnuje střešní okna, světlíky a světlovody, doplňky pro vnitřní i venkovní stínění a ochranu před přehříváním, instalační řešení a produkty pro dálkové a chytré ovládání. 

Více informací Vám rádi poskytnou obchodní zástupci EVROmat.